Δημοσιεύματα - Συνεντεύξεις

O Ελευθέριος Μανδαλιανός γράφει για “Το ταξίδι της ελπίδας” στο i-READ For Living

  • 22/03/2016

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Το πλοίο Ελπίς σαλπάρει και με καπετάνιο τη Μαρία Τζιρίτα ταξιδεύουμε από το λιμάνι του Πειραιά ως την Αυστραλία, με συνεπιβάτες την Ελπίδα, τη Λυδία, τη Ρωξάνη, τη Λέτα, τον Άρη, τον Ορφέα, τον Ορέστη, το Φίλιππο και πολλούς ακόμη. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ξεκινά κι εμείς θεατές μιας ευφάνταστης και συγκλονιστικής ταυτόχρονα ιστορίας παρακολουθούμε το ταξίδι ανθρώπων βασανισμένων μέχρι τη γη των ευκαιριών αλλά και το ταξίδι αυτογνωσίας στο οποίο υποβάλλεται ο κάθε ήρωας.

Πηγή: i-READ For Living

Η συγγραφέας με μαεστρία μεταφέρει τον αναγνώστη στο πλοίο Ελπίς που κουβαλάει πάνω του χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές, ψυχές βασανισμένες, ψυχές ναυαγισμένες, ψυχές που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή. Η Μαρία Τζιρίτα σκιαγραφεί τον κάθε ένα χαρακτήρα διεξοδικά και αυτοί σαν να ζωντανεύουν στο χαρτί ξεδιπλώνουν τις ζωές τους μπρος στον αναγνώστη.

Με λόγο μεστό, άμεσο, γλαφυρό και με την αδιαμφισβήτητη πλέον περιγραφική της δεινότητα η συγγραφέας υφαίνει ένα υφαντό από ζωές οι οποίες ξετυλίγονται εν πλω και ο αναγνώστης αυτόματα γίνεται θεατής, μια και οι περιγραφές -ολοζώντανες και ρεαλιστικές- δίνουν την εντύπωση ότι παρακολουθεί κανείς μια καλογυρισμένη ταινία της δεκαετίας του ’60 διαβάζοντας το.

Το θέμα της μετανάστευσης -επίκαιρο όσο ποτέ- πρωταγωνιστής του βιβλίου με την συγγραφέα να πλάθει πολλές ιστορίες μέσα σε ένα βιβλίο και να βομβαρδίζει τον αναγνώστη με συνεχώς αντικρουόμενα συναισθήματα. Χαρά, λύπη, φόβος, λύτρωση. Η λύτρωση πάντα τελευταία έρχεται να επουλώσει πληγές του παρελθόντος και να γράψει ένα μέλλον με ζωντανά χρώματα.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ είναι ένα βιβλίο χορταστικό, με πλήθος ανατροπών να βομβαρδίζουν τον αναγνώστη και να τον καθηλώνουν σε μια ανάγνωση σαν ταξίδι με προσομοιωτή. Στιγμές στιγμές νιώθει κανείς πως ακούει τον παφλασμό των κυμάτων στο πλοίο αλλά και τις αναταράξεις από την τρικυμισμένη θάλασσα. Όπως το Ελπις σκίζει τα κύματα έτσι και το βιβλίο τούτο χαράζεται βαθιά στην καρδιά και το μυαλό του αναγνώστη. Σας παροτρύνω να το διαβάσετε και δεν θα χάσετε…

Leave a reply

Fields marked with * are required