Δημοσιεύματα - Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην Πλαζουμίτη Ευτυχία στο polispost.com

  • 22/03/2016

polispost

Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο της κας Τζιρίτα, και δε μπορούσα να το αφήσω απο τα χέρια μου. Ζούσα και εγώ τις καταστάσεις τις Ελπίδας. Τον πόνο της, την απελπισία της, έκλαψα, πόνεσα, συγχίστηκα….έτσι και αποφάσισα να μιλήσω με την ίδια τη συγγραφέα.

Πηγή: polispost.com

ΕΠ: Στην αρχή του βιβλίου σας προλογίζεται για το κομμάτι της έμπνευσης σας. Πόσο δύσκολο ήταν στην πορεία να αναπτύξετε την πορεία των ηρώων σας?

ΜΤ: Δεν ήταν καθόλου δύσκολο, ταξίδεψα κι εγώ μαζί τους και ένιωσα σα να παρακολουθούσα τις ζωές τους κι απλά έπρεπε να τις περιγράψω.

ΕΠ:Τελικά το πεπρωμένο, η μοίρα, υπάρχει;

ΜΤ:Την μοίρα μας την καθορίζουμε μόνοι μας σε μεγάλο βαθμό με τις επιλογές μας. Αυτό αποδεικνύουν οι ήρωες της ιστορίας μου.

ΕΠ:Γιατί η ηρωίδα μας έπρεπε να περάσει τόσα και τόσα μέχρι να βρει την ευτυχία;

ΜΤ:Γιατί πάντα έτσι συμβαίνει στη ζωή μας. Ποτέ ο δρόμος δεν είναι εύκολος γι αυτό άλλωστε και τα συναισθήματα της δικαίωσης στο τέλος είναι τόσο έντονα.

ΕΠ:Ο εγωισμός των ηρώων τους κρατάει μακριά. Πρέπει να υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό στην καθημερινή μας ζωή;

ΜΤ:Δεν πρέπει, αλλά υπάρχει. Το συναντάμε όλοι μας καθημερινά. Ίσως η ιστορία της Ελπίδας να είναι ένα μάθημα για όλους μας.

ΕΠ:Τότε οι άνθρωποι μετανάστευαν σε άλλες χώρες για μια καλύτερη ζωή. Κάτι τέτοιο βλέπουμε να ισχύει και σήμερα με το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών. Θα μπορούσαμε να συνδέσουμε με κάποιο τρόπο τα γεγονότα; Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα αυτό;

ΜΤ: Σίγουρα υπάρχει και πάλι μια έξαρση μετανάστευσης των Ελλήνων προς άλλες χώρες, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας. Οι συνθήκες σαφώς έχουν αλλάξει από τότε, αλλά τα συναισθήματα παραμένουν τα ίδια και το «εισιτήριο» είναι κοινό: η ελπίδα για το καλύτερο. Σε καμία περίπτωση βέβαια το βιβλίο αυτό δεν συνδέεται με τους πρόσφυγες πολέμου που καταφθάνουν στη χώρα μας. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν επιλογή.

Σας ευχαριστώ για το υπέροχο βιβλίο που διάβασα μέσα σε μια μέρα.

Leave a reply

Fields marked with * are required